Atomi Ja Vety, Vety Ja Atomi Lappeenrannan Kauppatorilla – Meanwhile In Longfield..

Vety Vety ja atomi ovat lappeenrantalaisena erikoisuutena pidettyjä lihapiirakoita. Niitä on perinteisesti tapana nauttia kauppatorilla ja Lappeenrannan satamassa. Vety on lihapiirakka, joka sisältää joko keitto- tai savukinkkua ja kananmunaa, atomi jompaa kumpaa. Lihapiirakoita on myyty samalla nimellä myös muualla Suomessa. [1] Atomi- ja vety-nimisinä paikallisruokia on myyty 1950-luvulta lähtien. Herkut nimesi kauppatorin kahvikojunpitäjä Taimi Laakko. Hänen kerrotaan todenneen, että parempi syödä kuin sotia. [2] Nimille on haettu tuloksetta tavaramerkkisuojaa. [3] Vedyn ja atomin mausteet ovat kinkun ja/tai kananmunan lisäksi sinappi, ketsuppi, kurkkusalaatti, sipuli ja majoneesi. [4] Lähteet [ muokkaa | muokkaa wikitekstiä] ↑ Tunnetko jo vedyn? – Lappeenrantalainen lihapiirakka valloittaa Suomea. Viitattu 26. 3. 2020. ↑ Ruokakulttuuri. Viitattu 1. 4. 2020. ↑ Paikallisherkun käsittämätön suosio: Vetyjä ja atomeja myydään yli miljoona annosta vuodessa – video. 2020. ↑ Perinneruokaa Lappeenrannan ja Imatran seudulta.

Tunnetko jo vedyn? – Lappeenrantalainen lihapiirakka valloittaa Suomea | Yle Uutiset | yle.fi

atomi ja vet info
  • Maakuntien makuparit: Atomi ja Vety Lappeenrannan satamassa 4.6. | Paulig.fi
  • Z juna aika taulut mäntsälä helsinki
  • Etelä-Karjalan perinneruoat | Lappeenranta ja Imatra | goSaimaa
  • Delta auto teollisuusliitto

Vety ja Atomi Lappeenrannan kauppatorilla – Meanwhile in Longfield..

Oma suosikkini kun sattuu olemaan kahden nakin (nakkien tulee olla keitettyjä) lihapiirakka, jossa nakit sitten hauskasti poksahtavat katki kun niitä puraisee. Atomi tuntui suussa sellaiselta mössöltä ilman sen suurempaa suutuntumaa. Herra Longfield popsi oman vetynsä tyytyväisenä loppuun. Ja niin tein toki minäkin. Lihapiirakat olivat yllättävän siisti ja helppo syödä, siitä iso plussa kiskan pitäjälle! Pssst.. Oletteko muuten huomanneet, että viime aikoina on ollut tosi trendikästä tehdä lihiksiä alusta asti itse? Kurkkaa vaikka Liemessä-blogin resepti itsetehtyhin lihapiirakoihin tai Terhin keittiössä -blogin vanhanajan lihisresepti. Herkkua varmasti molemmat!

– Jopa Helsingissä myytiin Mannerheimintiellä yhes kioskissa, mut siel oli sitte taas nää käsitteet ihan väärin. Nimet oli väärät ja tuote oli erilainen, kertoo Torikaupan tarinat -teokseen haastateltu kahvikioskikauppias Lappeenrannan torikauppaa käsittelevässä teoksessa. Patentti- ja rekisterihallitus myönsikin vedylle tavaramerkkisuojan, mutta pahaksi onneksi torikauppiaat julkistivat asian sanomalehdessä, kun valitusaikaa oli vielä jäljellä. Muut vetyjen myyjät valittivat päätöksestä, ja Patentti- ja rekisterihallitus kumosi tavaramerkkisuojan. – Väitteentekijät ovat osoittaneet, että rekisteröityä merkkiä VETY on käytetty yleisesti eri elinkeinonharjoittajien toimesta jo pitemmän aikaa ja että kyseinen sana on siten muodostunut tietyntyyppisen elintarvikkeen yleisnimeksi, perustelee rekisteröinnin kumoamista Patentti- ja rekisterihallitus. Torikauppiaita luonnollisestikin harmitti, kun tavaramerkkisuoja oli jo käsissä, mutta sitten se vietiin pois. – Hitsi ko suututtu sit ko se kumottii, kertoo Torikaupan tarinat -teokseen haastateltu kahvikioskikauppias.

Asiakkaat halusivat tuhdimpaa suuhunpantavaa ja pyysivät kahvion pitäjiä lisäämään piirakan väliin keitettyä kananmunaa. Ja siitä se sitten lähti. Vety ja atomi saivat myös nimensä niitä syöviltä asiakkailta – taustalla voi olla sodan tapahtumat, sillä perinneherkkujen nimet viittaavat vety- sekä atomipommeihin. "Ota vety, et pety", kuuluu lappeenrantalainen sanonta. Me halusimme kuitenkin testata pitkäperjantaina molemmat täytetyt lihikset, joten löydettyämme Lappeenrannan kauppatorin ainoan pyhänä aukiolevan kiskan, istuimme kiskan edessä olevalle terasille ja tilasimme vedyn, atomin sekä teen ja kahvin. Luin, että piirakoita syödään usein myös maidon kanssa. Kylmä maito ei kuitenkaan houkutellut pitkäperjantaina suhteellisen kylmällä Lappeenrannan torilla. Minä tilasin atomin kanamunalla sekä kaikilla lisukkeilla. Herra Longfield otti vedyn kaikilla muilla lisukkeilla paitsi kurkkusalaatilla. Parin ensimmäisen haukun jälkeen herra tiedusteli miltä se atomi nyt maistuu. Hyvää se oli, mutta aika höttöistä.

Maakuntien makuparit: Atomi ja Vety Lappeenrannan satamassa 4.6. | Paulig.fi

Lopuksi kuvasimme vielä saapumiskuvaa Lappeenrannan satamassa ja linnoituksella. Saimme myös räpsittyä Annan kanssa ihania kesäkuvia tuleviin Facebook -päivityksiin laiturilla Saimaan rannalla.

Eteläkarjalaisille tuttu ja armas lihapiirakka kinkulla ja kananmunalla eli vety valloittaa Suomea. Nyt aitoa vetyä saa myös Helsingistä. Vety eli lihapiirakka kinkulla ja kananmunalla on monille tuttu kesäinen perinneherkku, jota saa Lappeenrannan satamasta ja kauppatorilta. Nyt ei vetyhimon yllättäessä tarvitse aina kuitenkaan Lappeenrantaan asti matkustaa, sillä myös helsinkiläisravintola tarjoaa ruokalistallaan aitoja vetyjä. Lihapiirakoina käytetään nimittäin lappeenrantalaisen Kesämäen leipomon tuotteita. – Monihan pitää, että aito vety tehdään meidän lihapiirakkaamme. Silloinhan voidaan puhua niin sanotusti aidosta asiasta, kertoo Kesämäen leipomon toimitusjohtaja Juha Siintovaara. Lappeenrantalaisasiakkaiden toiveesta Helsinkiläisen ravintola Loosisterin ravintolapäällikkö Reija Penttinen kertoo vetyjen tulleen heidän ruokalistalleen asiakkaiden pyynnöstä. – Meillä on sellainen aika vankka lappeenrantalainen kanta-asiakasporukka. Kanta-asiakkaamme saivat siis, mitä halusivat. Vedyt ovat vastaanotettu ravintolassa hyvin.

Jos vierailet Lappeenrannan kauppatorilla ja nälkä yllättää, niin poikkeappas Ritva Lohkon Kahvikioskilla nauttimassa Vety tai Atomi. Tai vaikka molemmat. Kiitos Ritva kun kerroit mitä eroa noilla kahdella piirakalla on. Muita herkkuja ovat mm. lihapiirakka kahdella nakilla ja höyrymakkara sekä amerikan herkku eli hampurilainen sekä tamperelaisille tuttu tataarien juhlaruoka eli pärämäts-lihapiiraat. -Carlos-

Mon, 30 Aug 2021 15:45:17 +0000