Raskaus Suun Kuivuminen

  1. Raskaus - 5 suun ongelmaa raskauden aikana - Terveys - Ilta-Sanomat

Vähentyneen syljen erityksen diagnoosi perustuu hammaslääkärin tekemään syljen eritysnopeuden mittaukseen. Tavallisimmat syljen eritystä vähentävät ja sen seurauksena suun kuivumista aiheuttavat lääkevalmisteet ovat sydän- ja verisuonirairauksien hoidossa käytettävät lääkkeet, diureetit eli nestettä poistavat lääkkeet, inhaloitavat astmalääkket, psyykenlääkkeet ja allergialääkkeinä käytettävät antihistamiinit. Yleissairauksista diabetes ( tyyppi 1), reumataudit, Sjögrenin syndrooma, anoreksia ja bulimia aiheuttavat syljen erityksen vähenemistä ja suun kuivumista. Pään alueelle saatu sädehoito aiheuttaa sylkirauhasten toiminnassa ja syljen koostumuksessa pysyviä vaurioita. Naisilla hormonaaliset muutokset kuten raskaus ja vaihdevuodet vähentävät syljen eritystä. Vaihdevuosien estrogeenikorvaushoidosta on jonkin verran apua myös kuivaan suuhun. Aiheuttaa monenlaista haittaa Suun kuivuminen lisää hampaiden reikiintymistä syljen hampaita huuhtelevan vaikutuksen vähentyessä. Kuivassa suussa sieni-infektio on myös todennäköisempi.

Raskaus - 5 suun ongelmaa raskauden aikana - Terveys - Ilta-Sanomat

Jos suun kuivuminen on jatkuvaa ja vaikeaa, keskustele lääkärin kanssa siitä, voitko pienentää ongelmaa aiheuttavan lääkkeen annosta tai mahdollisesti vaihtaa sen toiseen lääkkeeseen. Jokainen reagoi lääkkeisiin eri tavalla, joten vaihtaminen toiseen samankaltaiseen lääkkeeseen voi tarjota samat hyödyt ja vähentää suun kuivumista. Suun kuivumiseen liittyvät lääketieteelliset ongelmat Useimmat meistä eivät ajattele suunsa kosteutta ennen kuin suu kuivuu. Suun kuivuminen tunnetaan myös kserostomiana, joka voi aiheutua muun muassa seuraavista tekijöistä: Syöpähoidot: Jos sinulla on jonkinlainen pään tai kaulan syöpä ja saat sädehoitoa, suun kuivuminen on yleinen haittavaikutus, koska säteily vahingoittaa syöpäsolujen lisäksi myös sylkirauhasia. Jotkin syövän hoitoon käytetyt lääkkeet voivat myös aiheuttaa suun kuivumista riippumatta siitä, missä osassa kehoa niitä käytetään. Reseptilääkkeet: Sadat yleiset lääkkeet, mukaan lukien monet masennus- ja verenpainelääkkeet, voivat osaltaan vaikuttaa suun kuivumiseen.

Jos käytät lääkkeitä, jotka tuntuvat saavan suusi kuivumaan, ole erityisen valppaana hampaiden harjaamisen ja oikeanlaisen hammaslangan käytön suhteen. Hermovauriot: Jotkin pään tai kaulan vammat voivat vahingoittaa tiettyjä hermoja, jotka käskevät sylkirauhasten tuottaa sylkeä. Krooniset sairaudet: Diabetes, HIV/AIDS ja Parkinsonin tauti ovat sairauksia, jotka voivat edistää kroonista suun kuivumista. Jotkut vanhemmat henkilöt kärsivät Sjögrenin oireyhtymäksi kutsutusta autoimmuunisairaudesta, jolle on ominaista silmien ja suun kuivuminen. Sjögrenin oireyhtymää esiintyy vanhemmilla aikuisilla, ja se on yleisempää naisilla kuin miehillä. Tarkka syy on epäselvä, mutta jos sinulla tai ystävälläsi on Sjögrenin oireyhtymä, suun kuivumiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Tähän oireyhtymään liittyvä syljen vakava puute voi aiheuttaa hammasmätää kenelle tahansa, vaikka he olisivat aina pitäneet huolta suuhygieniastaan. Huumeiden käyttö: Metamfetamiinien käyttöön on liittynyt suun kuivumista.

Raskaus Yleistä raskaudesta Moi Suu on kuiva kuin beduiinin sandaali yöllä niin että vettä pitää juoda vähän väliä ja tuntuu että suuta ei saa auki kun iho on kuivunut toisiinsa kiinni. Tätä ollut nyt yli viikon joten mahtaako kenelläkään olla samaa oloa ja miten sitä voisi auttaa.. Kiitos. Anneli Juu, ymmärrän mitä tarkoitat. Viime yönäkin oli suu niin kuiva, että oli pakko nousta kolmelta yöllä ja pestä hampaat! Ainoa keino minun kohdalla. En tiedä mistä johtuu, mutta haluaisin kovasti tietää! :-) Joten, jos joku tietää niin kertokaapas meille! :-) mulla ollu molemmis raskauksis sama, ei auta oikee mikää. Ite pidän yöpöydällä aina suuren lasin vettä mitä aina välillä litkitän ja sithän tietty ravataan veskis koko yökin... sama homma.. kirjoitti: mulla ollu molemmis raskauksis sama, ei auta oikee mikää. Siis ettei ole verensokereissa häikkää nyt raskauden aikana? Mulla kans kuivuu suu, mutta mulla syy ihan selvä. Nenän limakalvot ovat mulla niin turvoksissa (etenkin nyt kuivalla pakkaskelillä), ettei henki kulje nenän kautta kuin pystyasennossa.

4. Kuiva suu Monet raskaana olevat naiset valittavat kuivaa suuta. Sitä vastaan voi taistella juomalla paljon vettä ja käyttämällä sokerittomia kovia makeisia tai purkkaa syljenerityksen stimuloimiseksi ja suun kosteana pitämiseksi. 5. Syljen ylituotanto Syljen ylituotanto on vähemmän tavallinen, mutta mahdollinen ongelma, jossa raskaana olevalla naisella muodostuu suuhun liian paljon sylkeä. Ongelma ilmenee hyvin varhaisessa vaiheessa raskautta ja saattaa ilmaantua yhdessä pahoinvoinnin kanssa. Yleensä ongelma poistuu ensimmäisen kolmanneksen loppuun mennessä.

Kuivan suun hoitona on syljen erityksen lisääminen, suuta kostuttavien aineiden käyttö sekä hyvä suuhygienia. Syljen eritystä voi lisätä syömällä pureskelua vaativia ruokia ja välipaloja kuten kasviksia, pähkinöitä ja juustoja. Ksylitolipurukumi on hampaiden kannalta hyvä keino lisätä syljen eritystä aterioiden jälkeen ja niiden välillä. Purukumin sijasta voi käyttää ksylitoli-imeskelytabletteja. Suun kostuttamiseksi on hyvä käyttää janojuomana vettä ja huuhdella suuta vedellä useita kertoja päivän aikana. Suunkostutukseen voi käyttää myös ruoka- tai oliiviöljyä sekä apteekista saatavia suunkostutusliuoksia ja -geelejä, jotka säilyttävät kosteutta vettä kauemmin. Suun kautta hengittämistä voi vähentää nenän kostuttaminen öljypitoisella suihkeella tai nenätipoilla. Kuivasuisen tulee kiinnittää erityistä huomiota suuhygieniaan. Hampaat ja hammasvälit sekä hammasproteesit tulee puhdistaa päivittäin. Fluorihammastahnan lisäksi kannattaa käyttää jotain muuta paikallista fluorihoitoa. Hammastahnaksi on hyvä valita vaahtoamaton tahna.

Parodontiitti saattaa tutkimusten mukaan lisätä keskossynnytyksen riskiä. Suu ja hampaat kannattaa hoitaa kuntoon viimeistään silloin, kun suunnittelee raskautta. Lähde: Heikka H, Hiiri A, Honkala S, Keskinen H, Sirviö K (toim. ). Terve suu. 2., uudistettu painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2015; s. 107 – 110. 1 Suunhoitotoimenpiteet raskauden aikana Raskausaikana tulee välttää laajoja hoitotoimenpiteitä hammaslääkärin vastaanotolla. Siksi on hyvä hoidattaa suu kuntoon jo raskauden suunnitteluvaiheessa ja huolehtia säännöllisistä suun tutkimuksista hammaslääkärillä. Ensimmäisellä kolmanneksella voidaan tehdä suun perustutkimus ja suun sairauksia ehkäiseviä toimenpiteitä. Joskus pahoinvointi voi vaikeuttaa hoitoa tai estää hoidon kokonaan. Jos korjaavalle hoidolle tulee tarvetta, se on parasta tehdä keskikolmanneksella. Viimeisellä kolmanneksella vältetään hoitotoimenpiteitä esimerkiksi siksi, että hoitoasento hammaslääkärissä voi tuntua hankalalta ja vauva voi painaa sisäelimiä, palleaa ja/tai suuria verisuonia, jolloin saattaa alkaa pyörryttää.

Hammaslääkärisi saattaa neuvoa sinua kiinnittämään erityistä huomiota päivittäiseen suunhoitorutiiniisi ja sopia ylimääräisestä hammaspuhdistuksesta aikana, jolloin riski on suurentunut, kuten raskauden aikana tai ennen kemoterapian aloittamista. Jos koet yhtäkkiä suun kuivumista, se voi johtua siitä, että olet aloittanut tietyntyyppisten lääkkeiden käytön. Lääkkeet ovat merkittävä syy suun kuivumiseen. Academy of General Dentistryn mukaan lääkkeet aiheuttavat itse asiassa noin 90 prosenttia kaikista suun kuivumistapauksista. Et ehkä pysty lopettamaan lääkitystäsi, mutta sinun tulee pitää hammaslääkärisi ajan tasalla, kun jokin yleinen terveydentilasi muuttuu ja aloitat lääkityksen. Esimerkiksi masennuslääkkeet, antihistamiinit, tulehduslääkkeet ja verenpainelääkkeet ovat vain muutamia niistä monista lääkkeistä, jotka voivat edistää suun kuivumista. Sitä voivat myös aiheuttaa krooniset sairaudet, kuten diabetes, munuaissairaus tai lupus, sekä lääketieteelliset hoidot, kuten kemoterapia tai sädehoito.

Akuutit vaivat hoidetaan koko raskauden ajan. Raskausaikana esimerkiksi särkylääkkeiden käyttö on rajoitetumpaa. Raskausaikana ei tarvitse välttää puudutusta. Hampaat voidaan puuduttaa kuten muulloinkin. Röntgenkuvia voidaan ottaa tarpeen mukaan, niitä ei tarvitse siirtää otettavaksi raskausajan jälkeen. Myöskään lisäsuojausta ei tarvita. Säteilymäärät ovat erittäin pienet, eikä säteily kohdistu suoraan vatsan alueelle ( lisätietoa Säteilyturvakeskus STUK:n sivuilta).

  • Tiputteluvuoto raskaus
  • Fiksu pienyrittäjä tuntee verovähennysvinkit – Certum
  • Viitearvot Magazines
  • Alavatsakipu raskaus
  • Rockfest 2019 ohjelma
  • Mäntymäen kenttä pysäköintimaksu
  1. Ilmalämpöpumpun asennus
  2. Restaurant juuri helsinki on the map
Thu, 02 Sep 2021 03:40:17 +0000